اصول برنامه ریزی برای مطالعه و کنکور


برای اینکه بین سایر شرکت کنندگان در کنکور دارای رتبه مناسب باشید باید برای مطالعه خود برنامه ریزی نمائید . این برنامه ریزی اگر بر اساس اصولی مناسب بنا نهاده شده باشد موفقیت شما تضمین شده تر خواهد بود . پیشنهاد ما اصول ذیل می باشد پس با دقت مطالعه کنید.
۱ . متناسب با ویژگی های شخصیتی شما باشد
برنامه که شما دریافت می کنید باید متناسب با ویژگی های شخصیتی شما باشد تا شما باتوجه به شرایطتان بتوانید این برنامه را به طور دقیق و با جزییات اجرا کنید.
برنامه ریزی در مراحل اولیه باید متناسب با ساعت مطالعه شما باشد. اگر ساعت مطالعه شما در مراحل اولیه پایین است اصلا جای نگرانی نیست، در برنامه ریزی اصولی یکی از مهم ترین آیتم های رسیدن به موفقیت افزایش تدریجی ساعت مطالعه است.
اگر جزو داوطلبانی هستند که ساعت مطالعه بالایی دارید با برنامه سعی کنید تا ساعت مطالعه خود را تثبیت کنید.
۲ . توجه به زیر گروه ها رشته خودتان
همه شما وقتی رشته ای را برای دوره دوم متوسطه انتخاب می کنید قطعا رشته دانشگاهی خود را نیز متصور شدید. ۳ رشته ریاضی، تجربی و انسانی شامل تعدادی زیر گروه دارند که رشته های دانشگاهی آن ها داخل این زیر گروه ها قرار دارد.
زیر گروه های رشته خودتان را با دقت مطالعه کنید و ببنید رشته مورد علاقه شما در کدام زیر گروه است. زیر گروه های متفاوت دارای ضرایب متفاوتی برای دروس تخصصی نیز هستند که بر اساس این ضرایب شما می توانید تعیین کنید که به هر درس چه میزان از ساعت مطالعه را اختصاص دهید.
پارت بندی در برنامه ریزی شما باید به گونه ای باشد که زمان بیشتری را به مباحث که بودجه بندی بیشتری دارند اختصاص دهید.
در واقع باید با توجه به بودجه بندی کنکور مطالعه مباحث مهمی که تعداد سوال بیشتری در کنکور دارند را در اولویت قرار دهید تا بتوانید با تسلط بر مباحث پر اهمیت تعداد زیادی از تست های کنکور را به راحتی حل کنید.
۴ . تناسب میان دروس عمومی و اختصاصی
با توجه به اینکه دروس اختصاصی تاثیر بیشتری در تعیین تراز و ربته شما دراند طبیعیتا باید زمان بیشتری را به مطالعه این دروس اختصاص دهید، اما نباید از مطالعه دروس عمومی کنکور غافل شوید.
توجه داشته باشید که در ماه های پایانی تا برگزاری کنکور سراسری باید زمان یکسانی را به دروس عمومی و تخصصی اختصاص دهید زیرا دروس عمومی بسیار فرار هستند و برای تثبیت در ذهن نیاز به مرور بیشتری دارند.
۵ . رعایت پیش نیاز ها
یکسری از دروسی که برای کنکور مطالعه میکنید دروسی هستند که شامل مباحث پیوسته هستند و شما یادگیری این گونه مباث را از پایه شروع کنید. تا در یادگیری مباحث بعدی که بهم مرتبط هستند دچار مشکل نشوید.
برای مثال مبحث تابع در ریاضی جزوه مباحث پیوسته است و شما در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم با مفاهیم این درس سروکار دارید پس اگر در یادگیری مفاهیم پایه ای تابع دچار مشکل شوید نمیتوانید یادگیری خوبی در سال های اینده و مباحث بعدی داشته باشید.
۶ . نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کنید
برای هر درس به صورت فصل به فصل و مبحث میزان تسلط خود را پیدا کنید و در دفترچه یادداشت کنید. با انجام چنین کاری مباحثی که کمی در آن ها ضعیف تر هستید را پیدا می کنید و زمان بیشتری را به آن ها اختصاص می دهید. هم چنین میتوانید در فواصل زمانی منظم زمانی را به مرور چنین مباحثی اختصاص دهید و همین تمرین و تکرار زیاد در یادگیری شما اثر گذار خواهد بود.
۷ . داشتن برنامه ریزی حجمی – زمانی
برنامه ریزی حجمی یعنی حجمی از درس که هر روز باید مطالعه کنید کاملا مشخص است. برنامه ریزی حجمی – زمانی نیز به معنای این است که حجمی از درسی را باید در زمان مشخصی مطالعه کنید. (زمان مطالعه شما بر اساس توانایی های شخصی شماست و برای هر دانش آموز متفاوت است) هدف از برنامه ریزی افزایش تدریجی ساعت مطالعه مفید شماست.
۸ . برنامه ریزی باید دارای پارت های جبرانی و انعطاف پذیر باشد
شما ممکن است پس از شروع برنامه درسی در فواصل زمانی خاص دچار خستگی شوید و نیاز به استراحت و تفریح داشته باشید و این اصطلاحا به معنای عقب افتادگی شما از برنامه نیست.
ذهن ما پس از مدتی نیاز به ریکاوری و بازیابی دارد پس می توانید در کنار زمانی که به مطالعه مباحث کنکوری اختصاص می دهید، زمانی را هم به تفریحات خود اختصاص دهید.
اگر در برنامه خود پارت های جبرانی داشته باشید می توانید بدون اینکه دچار استرس بیهوده شوید، عقب ماندگی درسی خود را در پارت های جبرانی، جبران کنید.
۹ . داشتن روش مطالعه متناسب با هر درس
برای اینکه عملکرد قابل قبولی در هر یک از دروس کنکوری داشته باشید باید از روش مطالعه متناسب با هر درس استفاده کنید. دروسی که برای کنکور مطالعه می کنید هر یک دارای سبک های متفاوتی هستند و قطعا نمی توانید همه آن ها را با یک روش مطالعه کنید.
دروس محاسباتی، مفهومی و حفظی هر یک روش مطالعه خاص خود را دارند که با یادگیری اصول مطالعه برای هر درس می توانید بهترین عملکرد را خود را داشته باشید.
1۰ . تنوع درسی رعایت شود
برنامه ای دریافت می کنید باید تنوع درسی مناسبی داشته باشد، برای همه دروس کنکوری پارت هایی در نظر گرفته شده باشد تا شما از مطالعه درسی غافل نشوید. بدین ترتیب علاوه بر این که ذهن شما دچار یکنواحتی و خستگی نمی شود، ساعت مطالعه مناسبی را نیز به همه دروس کنکوری اختصاص می دهید.
۱۱ . داشتن زمان های اختصاصی برای مرور
مرور یکی از مهم ترین بخش های یک برنامه ریزی است، مرور مباحث که قبلا مطالعه کردید سبب می شود که تا این مفاهیم به حافظه بلند مدت شما منتقل شود و با تثبیت این مفاهیم شما قطعا می توانید عملکرد بهتری در کنکور داشته باشید.
مرور برای دروس عمومی که از درس های فوق العاده فرار هستند نیز بسیار با اهمیت است. شما باید مفاهیم مربوط به این درس ها را در فواصل زمان منظم و نزدیک بهم مرور کنید تا بازدهی بهتری در آن ها داشته باشید.
مرور از طریق تست زدن یکی از موثر ترین راه های انتقال مفاهیم به حافظه بلند مدت شما می باشد
۱۲ . اختصاص زمان های ویژه برای تست زنی
تست زدن یکی از مهم ترین آیتم های یک برنامه ریزی اصولی است. شما پس از تسلط کامل روی مفاهیم کنکوری باید به سراغ تست زدن بروید. تست زدن در قالب برنامه ریزی مزیت های بسیاری دارد که به تعدادی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- یادگیری نکات جدید و کلیدی کنکوری
- پی بردن به نقاط ضعف و قوت خود
- مرور مباحثی که قبلا مطالعه کردید
- آشنایی با تست های تالیفی و کنکوری
- آشنایی با سلیقه طراحان کنکوری
در این مقاله سعی کردیم تا شما داوطلبان کنکوری را با اصول برنامه ریزی آشنا کنیم تا با داشتن بهترین و کاملترین برنامهریزی کنکوری بهترین عملکرد را در کنکور سراسری داشته باشید.


از کجا و از کی شروع کنیم
از همین حالا که دانش آموز پایه دهم هستید و فرصت زیادی تا برگزاری کنکور 1401 دارید ، سعی کنید با روش های مطالعه دروس آشنا شوید تا سرعت مطالعه تان افزایش یابد و یادگیری موثر تری داشته باشید.
روش مطالعه شیمی
برای این درس ابتدا درسنامه کتاب های کمک آموزشی و در مرحله بعد کتاب درسی را مطالعه کنید و سعی کنید مطالب مهم را در حاشیه کتاب درسی خلاصه نویسی کنید. در گام بعدی ، در ابتدا 10 تا 15 عدد تست آموزشی از مطالب خوانده شده کار کنید تا با سوالات تستی هر مبحث آشنا شوید و در انتها سراغ تست های زماندار بروید.
روش مطالعه زیست شناسی
درس زیست از دروس اصلی رشته تجربی است که با توجه به ضریب بالایی که در آزمون سراسری دارد ، دارای اهمیت ویژه ای برای داوطلبان تجربی می باشد. درس زیست شناسی را باید بسیار دقیق و مفهومی بخوانید و کلیه جداول و شکل های کتاب را بررسی کنید. برای درست زیست شناسی ابتدا کتاب را با دقت بخوانید و برای هر مبحث تست آموزشی بزنید و نکات مهم و کلیدی هر تست را در حاشیه کتاب خود یادداشت کنید.برای اطلاع از بهترین کتاب زیست کنکور می توانید بر روی لینک کلیک کنید.
روش مطالعه فیزیک
فیزیک کنکور از دروسی است که لازمه تسلط در آن تمرین و تست زنی بسیار زیاد است زیرا تنوع تست های طراحی شده از درس فیزیک بسیار زیاد است و شما باید با هرچه بیشتر حل کردن تست و تمرین ، مهارت تان را افزایش دهید و تکنیک های مخصوص به حل هر سوال را بدانید.
از تمرین های کتاب درسیغافل نشوید ، این تمرین ها علاوه بر اینکه منبع امتحانات مدرسه هستند ، در میان تست های کنکور سراسری نیز ممکن است قرار داده شوند.
روش مطالعه ریاضی
از درس ریاضی در کنکور تجربی 30 سوال و در کنکور ریاضی 55 سوال مطرح می شود. اهمیت این درس در کنکور ریاضی بسیار زیاد است زیرا مهم ترین درس این گروه آزمایشی می باشد. در کنکور تجربی نیز عده زیادی از داوطلبان از این درس غافل هستند و در نتیجه شما می توانید با بهتر کردن درصد خود در این درس ، رتبه تان را تا چند هزار بهتر کنید.
روش مطالعه ریاضی به سبک رتبه های برتر کنکور بدین صورت است که در قدم اول کتاب درسی را بررسی کنید و تمام تمارین کتاب را با دقت کامل بررسی کنید و سپس برای افزایش دانش خود در مبحث مورد نظر ، درسنامه کتاب کمک آموزشی را مطالعه کنید.
پس از مطالعه کتاب و درسنامه ، نوبت به حل تست های آموزشی می رسد هدف از حل تست های آموزشی این است که اطلاعاتتان بیشتر شود و بدون در نظر گرفتن زمان ، این تست ها را حل کنید. تست های آموزشی را بلافاصله پس از مطالعه کتاب و درسنامه حل کنید و سپس خلاصه نویسی را انجام دهید. در خلاصه نویسی تمام نکاتی را از تست های آموزشی یاد گرفتید ، بنویسید.
حداکثر دو روز پس از حل تست های آموزشی ، باید تست های زماندار را حل کنید. یعنی چند سوال با زمان مشخص را در نظر بگیرید و سعی داشته باشید که در همان زمان ، با مدیریت زمان بتوانید تمام سوالات را پاسخ دهید.
روش مطالعه ادبیات
موضوعی خواندن بهترین روش برای مطالعه درس ادبیات است. در مباحث دستور زبان ، قرابت معنایی و آرایه های ادبی بیشتر تمرکز خود را بر روی تست زدن و در مباحث تاریخ ادبیات ، املا و لغت بیشتر تمرکز خود را بر روی حفظ کردن و خواندن بگذارید.
بیشتر داوطلبان در مبحث قرابت معنایی درس ادبیات فارسی مشکل دارند و تنها را افزایش تسلط بر این مبحث ، یادگیری پیوسته است. شما باید حداقل روزانه 10 تا تست قرابت معنایی حل کنید تا با تیپ های تستی متنوع آشنا شوید. برای تسلط در قرابت معنایی باید تمام بتوانید درک درستی از اشعار داشته باشید پس سعی کنید که مفهوم ابیات را متوجه شوید و بر روی آنها فکر کنید.
روش مطالعه عربی
برای مطالعه عربی قواعد مربوط به هر درس را از روی جزوه یا درسنامه کتاب های آموزشی با دقت بخوانید و سپس تمام تست های مربوط به آن مبحث را پاسخ دهید. پس از هر تست پاسخنامه تشریحی را کامل بخوانید و نکات کلیدی آن را یادداشت برداری کنید.
در برنامه ریزی هفتگی خود حتما زمانی را به مرور و جبران درس های خوانده نشده اختصاص دهید زیرا در پایان ماه با دیدن حجم انبوهی از مطالب خوانده نشده به مرور اعتماد به نفستان را از دست داده و دلسرد خواهید شد.
روش مطالعه دینی
دین و زندگی را می توان یکی از دروس حفظی و در عین حال مفهومی کنکور سراسری تلقی کرد. بخشی از سوالات این درس که از متن کتاب مطرح می شود مثل تست های حدیث به طور کامل وابسته به حفظیات شماست اما بخش اعظم تست ها که مربوط به آیات و روایات هستند ، کاملا مفهومی هستند.
برای پاسخ به این سوال که از کی برای مطالعه دین و زندگی کنکور 1401 شروع کنیم باید بگوییم که اختصاص هفته ای 4 ساعت زمان برای تسلط در درس فرهنگ و معارف اسلامی کافیست و توصیه ما این است که 4 ساعت را به نسبت برابر و روزی نیم ساعت الی 45 دقیقه تقسیم کنید تا با عمق بیشتری یاد بگیرید. برای دین و زندگی کتاب درسی بسیار اهمیت دارد اما داوطلبی که نمی تواند به راحتی مفهوم آیات را درک کند ، حتما باید از کتاب کمک آموزشی بهره ببرد مخصوصا کتاب جامع دین و زندگی انتشارات گاج یا خیلی سبز که به خوبی آیات را تفسیر کرده اند.
روش مطالعه زبان انگلیسی
زبان انگلیسی ضریب 2 را در کنکور سراسری دارد و با توجه به اینکه نسبت به دروس ادبیات و دینی ضریب کمتری به آن اختصاص داده شده است ، بسیاری از داوطلبان توجه کافی را به این درس ندارند اما بد نیست بدانید که میانگین درصد تمامی داوطلبان در درس زبان بسیار پایین است و در نتیجه شما با کسب درصد بالا در این درصد ، می توانید رتبه خود را تا چند هزار جابجا کنید.
حل تست و تمرین زباد ، مطالعه گروهی ، جمله سازی کردن ، دسته بندی کردن لغات ، یاد گرفتن لغات در قالب word family ، هایلایت کردن لغات مهم و …. از تکنیک های یادگیری و تسلط در مبحث زبان کنکور است.
در مورد روش های اصولی مطالعه دروس عمومی و اختصاصی کنکور سوالی دارید؟
برنامه ریزی برای کنکور راز کی شروع کنیم؟
در برنامه ریزی برای کنکور 1401 از استفاده منابع کمک آموزشی غافل نشوید و حتما برای دروس خود مخصوصا دروس اختصاصی، یک منبع برای آموزش و یک منبع برای تست تهیه کنید. انتشارات گاج ، خیلی سبز ، نشر الگو و … برای تهیه منابع کمک درسی مناسب هستند اما نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که افراط در استفاده از منابع نداشته باشید و منبع اصلی شما برای آموزش ، اول مدرسه و سپس کتاب درسی باشد.
انتشارات مناسب برای کنکور 1401 چیست؟
در هر یک از دروس می توانید از منابع زیر استفاده کنید :
- دین و زندگی : انتشارات گاج
- ادبیات فارسی : انتشارات گاج
- عربی : انتشارات خیلی سبز
- زبان انگلیسی : انتشارات مبتکران
- ریاضی تجربی : انتشارات مهر و ماه
- ریاضی کنکور ریاضی : انتشارات گاج
- فیزیک : انتشارات نشرالگو و انتشارات گاج
- زیست شناسی : انتشارات فاگوزیست و انتشارات خیلی سبز
- شیمی : انتشارات مبتکران
- زمین شناسی : انتشارات خیلی سبز
البته انتخاب منابع کمک آموزشی کاملا سلیقه ای است زیرا روش های مطالعاتی و قدرت یادگیری هر داوطلب با داوطلب دیگر متفاوت است و اگر شما کتابی دارید که به راحتی می توانید با مطالب آن ارتباط برقرار کنید و تست های تالیفی و کنکوری استانداردی دارد ، می توانید از همان کتاب استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید