انتخاب رشته دانشگاه سراسري و آزاد
انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد مرحلهای دیگر و آخرین مرحله برای رقم زدن آینده است. صد البته این مرحله، از جمله مهمترین مراحل زندگی یک داوطلب کنکور به حساب می آید. انتخاب رشته حرفهای را میتوان به عنوان تیر نهایی موفقیت در کنکور معرفی کرد. چرا که دور از انتظار نیست که پس از طی مراحل دشوار کنکور، با یک انتخاب اشتباه، چهار سال از مهمترین سالهای زندگی خود را از دست دهید.
البته این را هم بایستی خاطرنشان کنیم که پس از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی، تعداد کمی از داوطلبان هستند که اگر قصد ادامهی تحصیل داشته باشند. زمانی که رشتهی تحصیلیشان مورد علاقه شان نباشد، تصمیم به تغییر رشته می گیرند. در واقع پس از فارغ التحصیلی تصمیم به تغییر رشته بسیار سخت است. به همین سبب بهتر است از این جمله بزرگان که «خشت اول چون نهند معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج» درس بگیریم.
باید نهایت سعی خود را برای انتخاب رشته کنکور کارشناسی بکنید. پس به دلیل اهمیت این موضوع، آشنا شدیم تا به بررسی دقیق انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد بپردازیم. برای انتخاب رشته بهتر است با شخصی که متخصص در این زمینه باشد و از آخرین آمار رشتهها، دانشگاهها و ظرفیتهای آن است مشاوره بگیرید. مشاوران انتخاب رشته آموزشگاه صائب شما را در انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد یاری میکنند.
انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد از هم جداست؟
این سوال را افراد مختلف در زمانهای مختلف میپرسند. اگر چند سال قبل این سؤال را پرسیده بودید، پاسخمان «بلی» بود و اگر حالا هم بپرسید پاسخمان همان « بلی » است. باید به این نکته دقت کنید که اساساً روند انتخاب رشته دانشگاه آزاد همیشه همین گونه بوده است. انتخاب رشته دانشگاه آزاد و دانشگاه سراسری به صورت جدا از هم انجام می شده است. آنچه در سال های اخیر تفاوت ایجاد نموده، ادغام آزمون دانشگاه آزاد و سراسری است که این آزمون در یک روز و یک ساعت و توسط مجری آن یعنی سازمان سنجش و آموزش کشور برگزار می شود.
در نهایت نیز نتایج اولیه توسط همان سازمان سنجش و آموزش کشور منتشر میشود. پس از اعلام نتایج اولیه توسط سایت سنجش، در صورتی که مجاز به انتخاب رشته سراسری و دانشگاه آزاد شده باشید. می توانید برای پذیرش دانشگاه سراسری به نشانی سنجش(Sanjesh.org) و پذیرش دانشگاه آزاد به نشانی (Azmoon.org) مراجعه نمایید. پس از آن با توجه به لیستی که از قبل با توجه به علاقه و رتبه با کمک مشاور تهیه کردهاید، اقدام به انتخاب رشته نمایید.
نحوه انتخاب رشته در دانشگاه سراسری
برای انجام انتخاب رشته، یک فرم در مقابل شما قرار دارد که شامل 150 گزینه برای درج کد رشتهها میباشد. به خاطر داشته باشید که در انتخابرشته دانشگاههای دولتی، انتخابهای شما به صورت یک به یک بررسی میشود. به همین دلیل اولین رشتهی انتخابی شما که دارای ظرفیت خالی باشد، به عنوان رشتهی تحصیلی شما انتخاب میشود. در نتیجه انتخابهایی که در رتبههای بعدی درج کرده اید، بررسی نخواهند شد.
با توجه به این موضوع با دقت و بر اساس اولویت و علاقهمندی خود، کد رشتهها را درج کنید. برای انتخابرشته هرچه بهتر مقاله مشاوره انتخاب رشته کنکور را مطالعه کنید.
برای انتخاب رشتههای مورد نظر خود، حتما دفترچه مربوط به انتخاب رشته را مطالعه کنید و یا از مشاور که اطلاعات دقیقی دارد مشاوره بگیرید. این دفترچه اطلاعات جامعی درباره شرایط هر یک از رشتههایی که میخواهید انتخاب کنید در اختیارتان خواهد گذاشت.
همچنین یک فرم خالی انتخاب رشته در انتهای دفترچه قرار دارد. معمولا توصیه میشود پیش از درج اطلاعات در فرم اصلی، انتخابهای خود را در این فرم وارد کنید. این کار به شما کمک میکند تا با خطای کم تری فرم اصلی را پر کنید.
سهمیه کنکور سراسری
بخش محل اخذ مدرک تحصیلی دو سال آخر دبیرستان و دوره پیش دانشگاهی برای داوطلبان نظام جدید، سهمیه تحصیلی داوطلب را تعیین میکند. در صورتی که بخش محل اخذ مدرک تحصیلی داوطلبان سهمیه مناطق متفاوت باشد، سهمیه داوطلب براساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی منطقه مرفهتر (حتی یک سال از سه سال) تعیین میشود. داوطلبانی هم که دو سال آخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذراندهاند، جزء منطقه ۳ تلقی میشوند و داوطلب معلول نیز جزو منطقه ۳ به حساب میآید.
سهمیه جانبازی
جانبازان (با جانبازی ۲۵ تا ۶۹ درصد) و همسران شهدا، مفقودان، آزادگان، جانبازان ۵۰ درصد به بالا هم جزء سهمیه رزمندگان محسوب میشوند. آنها میتوانند در فرآیند انتخاب رشته از این سهمیهها استفاده کنند. همچنین حداقل ۴۰ درصد از ظرفیت هر یک از کد رشتههای ناحیهای، منطقهای و کشوری دوره روزانه واقع در استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و هرمزگان به داوطلبان بومی استانهای فوق اختصاص پیدا میکند. ۱۰ درصد از رشته محلهای پرستاری در تمام استانهای کشور هم به بهیاران واجد شرایط اختصاص مییابد. علاوه بر این، ۸۰ درصد از سهمیه رشته مشاوره و راهنمایی به سهمیه آموزگاران وزارت آموزش و پرورش اختصاص مییابد.
سهمیه کارکنان دانشگاه
۱۰ درصد ظرفیت رشتههای نوبت دوم شبانه در هر رشته به کارکنان دانشگاهها و کارمندان رسمی وزارت علوم و تحقیقات استان اختصاص پیدا میکند. البته حداکثر سن موقع ثبت نام باید ۳۵ سال باشد. بهتر است بدانید در گروه پزشکی، ۲۰ درصد ظرفیت پذیرش در رشتههای نوبت دوم شبانه در هر رشته به کارمندان دانشگاهها اختصاص مییابد و محدودیتی نیز از لحاظ سنی ندارند. لازم به یادآوری است انتخاب رشته شامل دورههای روزانه، شبانه، نیمه حضوری و مجازی، بین المللی، پیام نور، غیرانتفاعی، تربیت معلم، فرهنگیان و بهیاران و دانشگاه آزاد است. همچنین در دورههای مختلف دانشگاهی نیز سهمیهها متفاوت است که باید به این نکته مهم هم توجه داشته باشید.
مثلا در رشتههای شبانه، ۸۰ درصد داوطلبان را بومی استانی تشکیل میدهد. در غیردولتی،۸۰ درصد داوطلبان بومی ناحیه، در نیمه حضوری، ۸۰ درصد داوطلبان بومی استان، در دورههای مجازی، سهمیه کشوری، در دورههای بین المللی، سهمیههای کشوری و بومی گزینی خواهد بود. در دورههای پیام نور۷۰ درصد داوطلبان بومی و ۳۰ درصد داوطلبان بومی شهرستانهای تحت پوشش لحاظ خواهد شد.
نحوه انتخاب رشته در دانشگاه آزاد
در رابطه با نحوه و چگونگی انتخاب رشته آزاد باید هر داوطلب جهت تعیین رشته آزاد پس از مشاهده کارنامه و اطلاع از رتبه و تراز خود باید از طریق ورود به سایت انتخاب رشته آزاد کلیه اقدامات لازم جهت انتخابهای مورد نظر خود از بین رشتههای موجود را انجام دهد.
سایت انتخاب رشته دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org در زمان انتخاب رشته فعال می شود و امکان ورود به آن برای هر فرد داوطلب وجود دارد.
پس از ورود به سایت تعیین رشته آزاد نوبت به کلیک کردن روی لینکی تحت عنوان لینک ثبت نام و انتخاب رشته می رسد.
پس از باز شدن صفحه باید شناسه دانشگاه آزاد و کد ملی یا کد رهگیری مخصوص اتباع خارجی را در بخش های تعیین شده درج کنید.
بعد از انجام این کار امکان ورود به پنل شخصی برایتان وجود دارد. دقت کنید که کد یا شناسه دانشگاه آزاد را می توانید در انتهای کارنامه خود بیابید.
فقط توجه داشته باشید که قبل از انتخاب رشته آزاد پرداخت هزینه تعیین شده الزامی است.
انتخاب رشته موفقیت آمیز
کنکور دانشگاه آزاد و روند انتخاب رشته آن تا قبل از سال 92 با روند امروزی آن بسیار متفاوت است. در روند قدیمی، یک داوطلب کنکور در هنگام ثبت نام در کنکور دانشگاه آزاد چون آزمون دانشگاه آزاد با سراسری متفاوت بود. آزمون در دو روز مجزار برگزار می شدند. بایستی رشته و دانشگاه های مورد نظرش را انتخاب می کرد و سپس در جلسه کنکور حاضر میشد. دومین تفاوت این بود که اولین انتخاب داوطلب بسیار حائز اهمیت بود. در قالب یک مثال میتوان این گونه بیان کرد که اگر شما تراز 4000 را کسب کرده بودید و اولین انتخابتان مهندسی برق تهران شمال بود. در صورتی که در انتخاب اولتان پذیرفته نمی شدید، سیستم به سراغ نفر بعدی می رفت. انتخاب اول داوطلبی که تراز او از شما کمتر بود را مورد بررسی قرار میداد.
با این روش، احتمال پذیرش در انتخاب دوم بسیار کاهش مییافت زیرا ممکن بود چندین نفر انتخاب دوم شما را انتخاب اولیشان قرار داده بودند. در نتیجه قبل از رسیدن به انتخاب دوم شما، صندلیها را پر می کردند. اما در سالهای اخیر و پس از ادغام دو کنکور سراسری و آزاد، داستان انتخاب رشته کنکور متفاوت شد، به این صورت که ابتدا تمامی انتخابهای شما مورد بررسی قرار میگیرد. در صورتی که انتخاب رشته حرفهای داشته باشید، در یکی از انتخابهایتان قبول خواهید شد. پس از تعیین تکلیف شما (پذیرش و یا عدم پذیرش) به سراغ نفر بعدی با تراز پایین تر خواهد رفت.
دیدگاهتان را بنویسید