تبدیل فشار سانتیمتر جیوه به پاسکال
یکی از مباحث مطرح در فیزیک دهم بحث فشار در مایعات در فصل دوم می باشد در این بخش توضیح مختصری در خصوص تبدیل فشار سانتیمتر جیوه به پاسکال عرضه شده است
واحد فشار در یکای SI بر حسب پاسکال هست و میشه فشار رو بر حسب واحد های دیگه ای هم معرفی کرد ، بصورت مثال میشه فشار رو بر حسب اتمسفر Atm ، سانتی متر جیوه cmHg ، میلی متر جیوه mmHg و بار Bar هم نشون داد که همه این واحدهای فشار قابل تبدیل شدن به فشار بر حسب پاسکال هستند.
تو این پست آموزشی میخواهیم با هم دیگه نکات مربوط به تبدیل واحد فشار بر حسب سانتی متر جیوه به پاسکال و برعکس اون یعنی تبدیل فشار پاسکال به سانتی متر جیوه رو تمرین کنیم.
1 ) تبدیل فشار سانتی متر جیوه به پاسکال
برای اینکه بدرستی بتوانید فشار بر حسب سانتی متر جیوه را به پاسکال تبدیل کنید اول از همه باید بدانید که فشار بر حسب سانتی متر جیوه همان ارتفاع جیوه در یک ظرف است به صورت مثال اگر درون یک لیوان به اندازه 20 سانتی متر جیوه بریزیم فشاری که بر کف لیوان وارد می شود به اندازه 20 سانتی متر جیوه است یعنی بصورت خلاصه
ارتفاع ستون جیوه درون یک ظرف = فشار بر حسب سانتی متر جیوه
حالا که با مفهوم سانتی متر جیوه آشنا شدید ، باید این دقت کنید که ارتفاع ستون جیوه در واقع همان h در فرمول ρgh است ، پس برای تبدیل فشار از واحد سانتی متر جیوه به پاسکال کافیه که چگالی جیوه و ارتفاع جیوه رو در فرمول ρgh جاگذاری کنیم. برای درک بهتر به مثال زیر دقت کنید.
مثال ) فشار در کف یک ظرف 30 سانتی متر جیوه است در این صورت این فشار بر حسب پاسکال چقدر است؟
( ρ = 13600 kg/m3 )
P = ρgh = 13600 × 10 × .3 = 40,800 Pa
2 ) تبدیل فشار پاسکال به سانتی متر جیوه
حالا میخواهیم با هم برعکس حالت بالا رو تمرین کنیم یعنی فشار بر حسب پاسکال رو به سانتی متر جیوه تبدیل کنیم ، باز هم برای انجام این کار کافیه که از فرمول P = ρgh استفاده کنیم یعنی فشار بر حسب پاسکال رو در این فرمول بجای P و بجای ρ چگالی جیوه رو جاگذاری کنیم در نهایت مجهول مساله یعنی h رو بدست بیاوریم ، که همانطوری که قبلا اشاره شد ارتفاع ستون جیوه همان فشار سانتی متر جیوه است.
3 ) ارتفاع از سطح دریا و کاهش فشار بر حسب میلی متر جیوه
نکته : به ازای هر ۱۰ متری که از سطح دریا بالاتر میرویم ، ۱ میلی متر جیوه از فشار هوا کم می شود.
نکته : فشار هوا در سطح دریا 760 میلی متر جیوه است.
مثال ) شهری در ارتفاع ۱۲۰ متر بالاتز از سطح دریا قرار دارد ، فشار هوا در آنجا چند میلی متر جیوه است؟
جواب ) به ازای هر 10 متر یک میلی متر جیوه از فشار کم می شود پس داریم :
120/10 = 12 , 760 – 12 = 748 mmHg
توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه دهم متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب فیزیک پایه دهم دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « آموزشگاه تدریس خصوصی صائب» در گوگل جست و جو کنید.
در انتها امیدواریم که مقاله فیزیک مبحث فشار و همچنین تبدیل فشار سانتیمتر جیوه به پاسکال برای پایه دهم متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید