رفع مشکل کند خوانی
مقدمه
اگر شما هم جزو آندسته از داوطلبان کنکور هستند که روند مطالعه دروس آنها کند است و نمی توانید در برنامه ریزی که دریافت کرده اید بر طبق آن پیش بروید احتمالا همین مسئله باعث شده به شدت کلافه شده و از ادامه دادن راه منصرف شوید. اما چگونه می توان این مشکل کند خوانی را برطرف کرد و بر طبق برنامه زمان بندی پیش رفت
ضرورت بالا بردن سرعت مطالعه
شاید این مشکل در سال های ابتدایی چندان برای شما دردسرساز نباشد اما در سال های آینده که باید به همراه دروس در حال تحصیل دروس دوره های قبل را نیز مطالعه کنید می تواند مشکلات عدیده ای را برای شما فرآهم آورد. البته لازم به ذکر است که این مشکل فقط محدود به شما نیست و فقط شما نیستید که از این مشکل رنج می برید. افراد زیادی هستند که به مانند شما با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.
اصلا چرا کند خوان شدیم؟
دانش آموزی که ممتد پای یک درس مینشینه پس هرچقد بیشتر پای یک درس بنشینم به ذهن عادت کند خوانی میدیم چون ذهن به نوعی آرامش میرسه که حالا حالا ها فرصت داریم
راهکارش چیه؟
برای حل این مشکل باید تنوع درس داشته باشیم مثلا دانش آمو برنامه داره که تا ساعت ۶ این تعداد از درس را مطالعه کنه و ذهن خود به خود به این نتیجه میرسه که باید سریعتر عمل کنه
در هنگام مطالعه عملیات بازیابی اطلاعات یا کار کشیدن از ذهن اتفاق نیوفته
اگر میخوایم ذهن شارپ داشته باشیم به نوعی تند و تیز! باید به ذهن اولتیماتوم بدهیم که چیزی را که میخوانی ازت میخوام
مثل پول قرض دادن است که به قرض گیرنده هشدار میدهیم که مثلا تا هفته بعد پول را پس بدهد
تاکید یعنی تشدید یک اصرار که از لحاظ عقیده تبدیل به عمل میشود
و همین نکته که به خودمان بگوییم مطلب رو بخون ازت میخوام ! پس ذهن هشیارانه تر و عمیق تر مطلب را فراگیری میکند مثل عملکرد ذهن ما در شب امتحان!
بعضی از داوطلبان فکر میکنن اگه یه مطلبو بخونن دوباره برگردن عقب باز تکرارش کنن بهتر یاد میگیرن این دسته از افراد به غلط فکر میکنن که مرور و دوره میکنن در حالیکه اینطور نیست اینکار نه تنها به ذهنتون کمک نمیکنه بلکه داره ذهنتونو مدام تنبل و تنبل تر میکنه چون که ذهن پیش خودش فکر میکنه هر مطلب چند بار تکرار و تکرار خواهد شد پس دور اول زیاد توجه نکنم
افراد کندخوان مدام پرش فکری دارن راهکار چیه؟
هرچقدر سریعتر مطالعه کنیم عملکرد ذهن میره بالا و در عین حال تایمی هم نداره که درگیر حاشیه های مطالعه بشه و به فکرو خیال های بی ربط بپردازه
پیدا کردن مکان مناسبی برای مطالعه
یکی از اصلی ترین مسائلی که می تواند در کاهش سرعت مطالعه شما مؤثر باشد، استفاده از مکانی نامناسب است. مکان های شلوغ، کم نور و یا پرنور از جمله مکان های نامناسبی هستند که می تواند سرعت مطالعه شما را کاهش دهد. از جایی استفاده کنید که علاوه بر داشتن آرامش و میزان نور کافی گل و یا گیاهی در آنها قرار گرفته باشد. وجود گیاه و یا گل باعث ایجاد آرامش و افزایش تمرکز شما خواهد شد.
چگونه تند خوان شویم؟
عملا چیزی به عنوان تند خوانی نداریم در واقع برای تند خوان شدن باید یکسری آفاتی که ناشی از کند خوانی هستش را از بین ببریم
درس را چطور بخوانیم که سرعت مطالعمون بره بالا؟
متن رو کلمه به کلمه نخونیم سعی کنیم روی جمله تمرکز کنیم و پی به مفهوم ببریم پس روی کلمات گیر نکنیم بصورت ادامه داره مطالعه کنیم هر پاراگراف به پاراگراف کمی تفکر کنیم
چطور بفهمیم کند خوانیم؟ اصولا داوطلبان کندخوان زیر ۲۰۰ تا ۳۰۰کلمه در طول یک دقیقه مطالعه میکنند
برای حلش قبل از شروع مطالعه به خودمون بگیم تند بخون سرعتتو ببر بالا
میزان مطالعه را افزایش دهید
برای آن که بتوانید کند بودن در خواندن دروس را جبران کنید در ساعات مرده ای که تا به حال از آنها استفاده نکرده اید حتماً از فرصت به وجود آمده استفاده کنید. بالا بردن سرعت مطالعه نیز می تواند باعث کاهش کندی کار شما گردد، سعی کنید که در هنگامی که به مطالعه دروس می پردازید سرعت خود را افزایش دهید.
استراحت کنید
بسیاری از داوطلبان ورود به دانشگاه، مخصوصاً افرادی که در این پست در رابطه با آنها صحبت می شود، به دلیل داشتن اضطراب بالا حجم مطالعه خود را به میزان بیش از حدی بالا می برند که این کار بسیار اشتباه است. باید بدانید که مطالعه ای مفید خواهد بود که بدن به میزان کافی برای آن انرژی داشته باشد. حتماً در برهه های زمانی وقتی را برای استراحت خود در نظر بگیرید.
مانند طراح سوالات مطالعه کن!
باید به هنگام خواندن دروس دقت در کار خود را بالا ببرید. به گونه ای مطالعه کنید که تصور شود که شما طراح سوالات کنکور هستید و قرار است سوالات امسال را شما طرح کنید.
بلند درس نخوانید!
توصیه ما به شما این است که مطالب را در ذهن خود مرور کنید و آنها را بازگو نکنید. استفاده از این روش می تواند به میزان زیادی سرعت مطالعه شما را افزایش دهد.
راهکارهای زیر برای رفع کندخوانی و بهبود سرعت مناسب مطالعه مؤثر خواهند بود:
برای ایجاد تعادل مناسب بین کمیت و کیفیت مطالعه نباید آنقدر مطالعهی جزئی و کند داشته باشید که حجم پیشروی مطالعهی مطالب کم باشد و نه آنقدر استرس تمام کردن مطالب را داشته باشید که سرسری مطالعه کنید؛ البته باید در نظر داشته باشید که همواره دانشآموزان سختکوش با ساعت مطالعهی بالا موفقیت بیشتری کسب کردهاند.
روشهای مطالعهی خود را تصحیح کنید. برای بهبود آن توجه به موارد زیر میتواند تأثیرگذار باشد:
یکی دیگر از روشهای رفع مشکل کند خوانی این است که تنها به حفظ کردن مطالب نپردازید، سعی کنید مطالعهی مفهومی و تحلیلی داشته باشید.
مطالب درسی را از طریق حل مسئله یاد بگیرید (بهویژه در درسهایی مانند ریاضی و فیزیک).
از کلیخوانی شروع کنید و بهتدریج روی جزئیات مطالب کار کنید و تسلط خود را افزایش دهید.
محدودهی زمانی مشخص کنید. مطالب درسی را بین چند وعدهی مطالعاتی تقسیم کنید.
تمرکز حواس داشته باشید. افکار مزاحم را روی برگه یادداشت کنید و کم کم آنها را از ذهن خود حذف کنید.
به منظور رفع کند خوانی ، برای درسهایی که برای شما دشوارند زمان مطالعهی کوتاه و مفید داشته باشید. هر زمان متوجه شدید که مطالعهی شما بازدهی ندارد ادامه ندهید یا استراحت کوتاهی داشته باشید یا درس دیگری را مطالعه کنید.
نوشتن و خلاصه برداری
یادگیری و به خاطر سپاری اگر چه ممکن است هم معنای هم نباشند؛ اما نمیتوان گفت که با هم ارتباطی ندارند. برای یادگیری مسئلهای باید بتوانید آن را به خاطر بیاورید و سپس بررسی کنید. این کار گاهی وقتها و برای بعضی افراد با روی کاغذ آوردن مفاهیمی که در حال یادگیری آنها هستند، امکان پذیر میشود. اگر شما هم جزو افرادی هستید که با نوشتن مفاهیم درسهای دشوار، بهتر از پس یادگیریشان برمیآیید؛ دو راه را به شما پیشنهاد میکنیم. اولین راه استفاده از اصول خلاصه نویسی برای درس خواندن است که تقریبا تمام دانشآموزان مقاطع بالاتر و دانشجویان درباره آن اطلاعات دارند و فیشهای نت برداری یا خلاصهنویسی را دیده یا مورد استفاده قرار دادهاند.
روش دوم استفاده از برگههای A۴برای هر فصل است. هر فصل کتاب و مفاهیم مهم آن را روی یک برگه و با سایز فونت Fontکوچک؛ اما مناسبی که با آن راحت هستید، بنویسید. ارتباطات مفاهیم با هم را با استفاده از فلش نشان دهید، دستهبندیها و زیر مجموعهها را رو به روی هر تعریف جا دهید. وقتی تمام مفاهیمی که در حال یادگیری آنها هستید، به صورت خلاصه شده روی یک یا چند برگه بزرگ قرار بگیرند، به راحتی میتوانید ارتباط بین آنها را ببینید و مرورشان کنید. این کار یادگیری را به مراتب آسانتر خواهد کرد.
تکرار روز بعد
اگر دوست دارید در درسی پیشرفت کنید؛ نباید یادگیری آن را رها کنید. بهترین کار این است که بعد از برگزاری کلاس و توضیحات معلم و استاد، در فواصل زمانی مختلف نگاهی به نوشتههایتان بیندازید یا اگر فایل صوتی از درس در دسترس دارید، دوباره به آن گوش کنید. تکرار مطالعه موارد تازه آموخته شده در فواصل مختلف زمانی و به خصوص روز بعد میتواند این مطالب را برایتان بیشتر جا بیندازد و به حافظهتان بسپارد.
جستوجو روی اینترنت
یکی از روشهایی که میتوانید مفاهیم درسی را بهتر برایتان جا بیندازد؛ کمک گرفتن از دریای بیپایان اطلاعاتی است که راجع به آن مفاهیم روی اینترنت قرار دارد؛ انواع و اقسام مقالههای مرتبط فارسی و انگلیسی، ویدئوهای آموزشی و عکسها روی سایتهای مختلف قرار دارند و میتوانند به بخشی از فرایند کمک آموزشی شما تبدیل شوند. در عین حال کافی است تا از طریق شبکههای اجتماعی با ورودیهای سالهای قبل یا سال بالاییهایی که این دروس را با موفقیت پاس کردهاند، ارتباط برقرار کنید و از آنها بخواهید در صورت امکان کتابها و منابعی را که برای یادگیری بهتر کمکشان کردهاند، به شما هم معرفی کنند.
مطالعه گروهی یا فردی؟
خیلیها پیشنهاد میکنند برای اینکه میزان یادگیری را بیشتر کنید و بتوانید درسهای سخت را بهتر یاد بگیرید، سراغ مطالعه گروهی بروید. توصیه این افراد اما برای تمام محصلها مناسب نیست؛ یادگیری یک فرایند ثابت در تمام افراد نیست که بتوان برای همه یک فرمول ثابت تجویز کرد؛ بلکه از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. بهتر است روش مطالعه گروهی با همکلاسیهایتان را هم امتحان کنید؛ اما اگر متوجه شدید به تنهایی راحتتر یاد میگیرید لزومی ندارد به خودتان فشار بیاورید تا حتما در گروه مطالعاتی قرار بگیرید. ممکن است تیپ شخصیتی درون گرا داشته باشید و با کارهای فردی بهتر از کارهای جمعی ارتباط برقرار کنید. این قضیه هیچ ایرادی ندارد.
تدریس برای یک دوست
بعد از اینکه با مفاهیم سخت کتاب درسیتان کلنجار رفتید و احساس کردید که برایتان جا افتادهاند؛ میتوانید از یکی از دوستان صمیمی، همکلاسیها یا اعضای خانواده بخواهید برای ساعت یا دقایقی تبدیل به دانشآموز شما شوند. در این پروسه میتوانید درسها را برای دیگران توضیح دهید و متوجه شوید تا چه میزان روی مفاهیم درسی تسلط پیدا کردهاید. هر جا که احساس کردید موردی را فراموشکردهاید؛ آن را روی کاغذ یادداشت کنید تا بعدا دوباره با دقت بیشتری آن را مورد مطالعه قرار دهید.
پیدا کردن روش منحصر به فرد
به خاطر داشته باشید یادگیری برای هر کس شرایط متفاوتی دارد. مهمترین کاری که باید انجام دهید، پیدا کردن روش مخصوص به خودتان و استفاده از آن است. ممکن است روش شما در فهرست روشهای این مقاله نباشد؛ اما تا زمانی که بتوانید از آن به عنوان یک روش سالم و منطقی استفاده کنید، روش مفیدی خواهد بود.
اعتمادبهنفس داشته باشید و تواناییهای خود را باور کنید و ویژگیهای مثبت خود را ببینید.
اطلاعات و آمار خود را در مورد بودجهبندیها و ویژگیهای مباحث درسی افزایش دهید. میتوانید از طریق سایت کانون و مجلهی آزمون از آخرین اخبار و اطلاعات آموزشی باخبر شوید.
ذهن آرام داشته باشید و به نتیجهی امتحان فکر نکنید و طبق برنامهی راهبردی آزمون درس بخوانید.
ذهنیت مثبت داشته باشید. امتحان و کنکور سخت نیست. به جای این افکار مهارت درس خواندن خود را افزایش دهید. سعی کنید ابتدا با خودتان رقابت کنید و نسبت به خود پیشرفت درسی داشته باشید
با مشاوره گرفتن از دبیران با تجربه آموزشگاه صائب می توانید نحوه صحیح مطالعه را آموزش ببینید و از تمرینهای آنها بهرمند شوید.
مطالب بیشتر را می توانید در سایت دوم این آموزشگاه بیابید
دیدگاهتان را بنویسید